Abyss Coren tarina
AbyssCore Oy
Tarinamme alkoi jo vuonna 2014. Alun alkaen AbyssCore syntyi yleiskäyttöisen kamerakotelon ympärille. Ajatuksena oli hyödyntää moderneja sulautettuja järjestelmiä vedenalaisessa kuvauksessa. Silloin (ja suurilta osin edelleen) sukelluskotelot kameroille maksavat vähintään yhtä paljon kuin niiden sisään laitettava kamerakalusto ja jokainen kotelo on kameramallikohtainen. Tämä oli tarkoitus muuttaa niin että samaa koteloa voisi käyttää huomattavasti käyttäjä ystävällisemmin lähes kaikkiin markkinoilla oliviin digitaalisiin järjestelmä kameroihin. Onhan nykyaikaisia kameroita mahdollista hallita täydellisesti USB-portin kautta. Prototyyppiä kehitettiin ja valmistusta mietittiin. Resurssit tuotteen loppuun kehittämiseen eivät kuitenkaan riittäneet
Kamerarkoteloa kehittäessä syntyi tarve sekottaa sukelluskaasuja Trimix sukeltamiseen. Osin samoja elektroniikka osia hyödyntäen sekä prototypoinnissa käytettyä 3D tulostusta hyödyntäen markkinoille syntyi kaasusekoituspaneeli joka helpotti seoskaasujen tekemistä normaalilla sukelluskompressorilla. Jos sukelluskamerakotelo on niche tuote niin tämä on niche vielä senkin sisällä.
Mukaan kuvoihin tulivat sukellusvalaisimet joitaryhdyttiin valmistamaan LiFePO4 akkuja hyödyntäen. Koska LiFePO4 akut eivät synnytä kaasuja purkaessa tai ladatessa, akut valetaan epoksi hartsiin tyhjiössä. Näin akuille saadaan käytännössä rajaton paineen sieto. AbyssCoren lamppuja on käytetty luolasukelluksessa yli 200 metrin syvyydessä.
Lamppujen oheella tekniikkasukelluksessa etenkin luolissa hyödynnetään “skoottereita” eli veden alla toimivia torpedon näköisiä kulkupelejä. Näiden laitteiden kanssa syntyy monesti ongelmia veden pitävyyden kanssa kun pyörivä akseli tai laitteen verrattain suuri ilmatila aiheuttaa ongelmia paineen alla. Tähän ongelmaan pureuduttiin suunnittelmalla moottori niin ettei siinä ole ainoakaan läpivientiä. Lisäksi moottoreita suunniteltiin laitettavaksi kaksi peräkkäin kuten torpedoissa jolloin päästiin myös eroon moottorin aiheuttamasta vääntömomentista. Tämä on iso etu etenkin kylmässä vedessä jossa kahvan puristaminen saa sormet palelemaan. Skootterin suunnitelussa päästiin toimivan prototyypin asteelle jossa oli kaksi 500W tehoista 36V moottoria. Valitettavasti resurssien puitteissa ei ollut mahdollista vielä projektia maaliin asti ja markkinoille. Mutta ehkä tähän vielä palataan koska vaikka tarjonta markkinoilla on kehittynyt, edelleen laitteessa on muutamia erittäin innovatiivisia ratkaisuja.
Tästä päästäänkin nykyhetkeen. Skootteriprojektin ja COVIDn jälkeen oli tarpeen pitää tuumaustauko ja arvioida mitä vuosien ideoinnista ja prototyponnista on jäänyt käteen. Tuloksena on kaasusekoitus järjestelmät sekä erilaiset LiFePO4 akkuihin liittyvät sovellutukset. Toisaalta aurinkosähköjärjestelmien kehitys ja purjeveneiden sähköistymisen kehitys on tuonut uusia suuntia toimintaan. Nykyisellään toteutamme energia varastoratkaisuja akkujen muodossa kiinteistöjen aurinkosähköjärjestelmiin. Totetukset rakentuvan LiFePO4 akkujen ja Viktronin laitteistojen ympärille.
Toinen aktiivinen kehityssuunta, joka tosin sivuaa energiavarastoja on purjeveneiden sähköinen voimalinja. Tavoitteena on toteuttaa integraatio modernin vene-elektroniikan, 48V sähköjärjestämän sekä sähkömoottorijärjestelmän kesken. Tässä kehityksessä on tarkoitus käyttää mahdollisimman laajasti avointa lähdekoodia sekä laitteistoa. Tavoitteena on kokonaisuus joka ei ole mihinkään tiettyyn valmistajaan sidottu ja muokattavissa hyvin joustavasti.
Liittyen edellämainittuun, kaasusekoitus järjestelmät ovat edelleen aktiivisesti kehitteillä. Kaasusekoitusjärjestelmiä on tarkoitus vielä siihen suuntaan että ne soveltuvat myös pieniin ja keskisuuriin sukellustukialuksiin asennettavaksi.
Ota yhteyttä
Yhteystietomme:
AbyssCore / Arctic Abyss
Utsjoentie 408
99980 Utsjoki
FINLAND
We are also reachable by phone: +358 40 5330649